Bij het opstarten van een zeeaquarium moet men rekening houden met een aantal belangrijke zaken.

Zeeaquaria kun je in principe in 3 categorien verdelen:

  • - Een visaquarium, weinig of geen koralen/lagere dieren.
  • - Een speciaalaquarium, afgestemd op de dieren die u het mooiste vindt.
  • - Een rifaquarium, Combinatie van de mooiste dieren en koralen: nabootsing deel barrièrerif

 

Een Rifaquarium is het meest populair, het stelt wel de hoogste eisen aan de waterkwaliteit.

 

Bij ieder (zee)aquarium moet het water worden gefilterd, de afvalstoffen (geproduceerd door de bewoners etc.) stapelen zich anders op en de dieren vergiftigen zichzelf.

 

Bij zeeaquaria is het meest belangrijke filter een eiwitafschuimer afgestemd op het volume van uw aquarium. Biologische filters worden ook nog wel gebruikt maar steeds meer mensen werken tegenwoordig met de Berlin methode, dwz een flinke afschuimer en verder niets.

 

De ideale watertemperatuur van een (tropisch) zeewateraquarium ligt ongeveer op de 25 à 26 graden. Een verwarmingselement zorgt ervoor dat de temperatuur constant blijft, het wattage is afhankelijk van de grootte van uw aquarium.

 

Ook het type verlichting is afhankelijk van het type aquarium dat u wilt gaan houden. Een aquarium met alleen vissen erin bijvoorbeeld heeft niet zoveel licht nodig. Een rifaquarium met koraal, en vooral steenkoraal, heeft echter wel veel licht nodig. De reden hiervan is dat in het koraal algjes leven, zoöanthellen genaamd, die d.m.v. licht voedsel kunnen produceren. De algjes leven in symbiose met het koraal en deze voedt zich op zijn beurt met een gedeelte van het voedsel dat door de algjes wordt geproduceerd. De overige voedingsstoffen haalt het koraal uit het water en sommige soorten koraal kun je zelfs bijvoeren met bijvoorbeeld een stukje mossel.

Licht is dus belangrijk en er zijn ook verschillende soorten van verlichting.

Denk aan TL-verlichting, maar ook T5 en HQI verlichting zijn een optie.

In de aquariumwinkel kunnen ze u laten zien wat de verschillen zijn en wat met het type verlichting mogelijk is.

 


Als u het type aquarium gevonden heeft wat u zocht, de verlichting, de filter, de stromingspompen en de verwarming hierop zijn aangepast, kunt u beginnen met het indelen van de bak.

 

Als vulling wordt in de meeste gevallen gebruik gemaakt van ‘levend' steen,

Dit wordt ‘levend' steen genoemd omdat het rechtstreeks uit de zee is gehaald. Hierdoor zit het vol met nuttige kleine diertjes zoals slakken, zee-egels, kokerwormen etc. en niet te vergeten nitrificerende (schoonmakende) bacteriën. Deze spelen een belangrijke rol in het filteren van het aquariumwater, toch is er dus eigenlijk nog een biologische filter aanwezig, nl het ‘levend' steen in het aquarium. Hiervoor geldt dan ook: hoe meer, hoe beter.. Er is een minimum hoeveelheid aan te bevelen van 1/3 ‘levend' steen ten opzichte van 2/3 vulsteen, d.w.z. gedroogd ‘levend' steen. Met het steen kunt u een rifwand bouwen naar uw eigen smaak.

 

U vult de bak met aangemengd zout water, met een temperatuur van ongeveer 25 graden. Het zoutgehalte mag tussen de 1,021 en de 1,026 liggen. Het zoutgehalte kunt u meten met een zoutmeter. Nadat de bak gevuld is kunt u er levend steen in leggen. Zorg ervoor dat het een stevig geheel wordt, zodat het niet kan instorten, gebruik evt. speciale lijm.

 

Het is verstandig als u van tevoren de bodem van de bak bekleedt met bijv. plexiglas, zodat er geen drukpunten kunnen ontstaan op het glas.

 

Als de rifwand af is, moet u een waterverbeteraar in de bak doen: Easy life.

Dit vloeibare filtermedium zorgt ervoor dat de waterwaarden sneller optimaal zijn.

 

Hierna zult u enige tijd moeten afwachten tot de bak 100% in orde is.

 

In deze wachtperiode gaan er waarschijnlijk verschillende algensoorten door de bak woekeren. Schrik niet, dit is juist de bedoeling. Deze algensoorten filteren al het voedsel uit het water en sterven na verloop van tijd weer af. Tegen de tijd dat deze algen afsterven is het verstandig om wat algengrazers in de bak te introduceren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de salaries, maar ook een vossekop of een gele dokter zijn goede algengrazers. U zult zien dat deze dieren in korte tijd uw bak algenvrij eten. U moet de dieren echter wel bijvoeren. Dit kunt u doen met b.v. vlokkenvoer, diepvriesvoer of levende voer.

 

Als de meeste alg is verdwenen kunt u beginnen met het plaatsen van wat lagere dieren. Zacht/Lederkoralen, button poliepen, oren en Anemonen zijn over het algemeen wat makkelijker te houden soorten om mee te beginnen.

let op dat u deze dieren op de juiste plaats in uw aquarium zet, daar ze allemaal verschillende licht- en stromingsterkte eisen stellen.

Ook enkele poetsgarnalen in de bak zetten is van belang.

Naast het ‘opruimen' van de bak ‘poetsen' deze diertjes ook de vissen schoon van parasieten.

 

Als u geen verdere problemen ondervindt en uw bak voldoet aan de eisen hiervoor, kunt u wat steenkoralen in de bak zetten, u elimineert wel een aantal vissen (o.a. keizersbaarzen) die u dan niet meer kunt aanschaffen omdat deze niet samengaan met steen koralen.

Soorten die niet al te moeilijk te houden zijn, zijn bijvoorbeeld hamertjeskoraal, blaasjeskoraal en hersenkoraal. Soorten als Acropora, Montipora etc. zijn voor de wat gevorderde liefhebber.

Koralen hebben voeding nodig, deels halen ze deze voeding van de algjes in hun weefsel, ook filteren ze voedsel uit het water.

In het zout waar we het aquariumwater mee aanmaken, zitten van deze voedingstoffen.

In bakken met niet al teveel koralen hoeft u geen sporenelementen en bouwstoffen toe te voegen, mits u wekelijks 10 tot 15% water ververst. Als er echter veel koralen in uw bak zitten, halen deze meer voedsel uit het water dan dat u weer terug in de bak brengt met waterverversingen. Met name steenkoralen zijn hiervoor gevoelig, naast voeding hebben deze nl. ook bouwstoffen nodig voor de opbouw van hun kalkskelet. Om voldoende kalk te kunnen opnemen moet het calciumgehalte voor deze dieren rond de 420mg/ltr. liggen. Om erachter te komen of uw calciumgehalte juist is, kunt u dit testen.

Voor het meten van andere waterwaarden zoals fosfaat en nitraat etc. zijn ook testsets verkrijgbaar.

 

Wat heel belangrijk is: Meten is Weten!

 

Als u uw waterwaarden regelmatig meet kunt u tijdig reageren om deze eventueel aan te passen, c.q. verbeteren, voordat uw dieren er zichtbaar last van hebben. Indien het laatste het geval is, zijn de meeste dieren vaak al ten dode opgeschreven.

 

 

Veel plezier met het opzetten van uw zeeaquarium wonder !