Lees eerst deel 1 over algemene oorzaken en medicatie!!


Overzicht 


·         Haakwormen
·         Lintwormen
·         Kieuwwormen
·         Zuigwormen
·         Huidwormen
·         Draadwormen
·         Visbloedzuigers


Helminths (parasitaire wormen) zijn onderdeel van de groep eukaryote parasieten. Het zijn wormachtige organismen die van hun gastheer leven en voeden. Terwijl ze voeding en bescherming ontvangen wordt de opname van voedingsstoffen van hun gastheren ontwricht, met als gevolg zwakte en ziekte. Degenen die leven in het spijsverteringskanaal worden darmparasieten genoemd.
 

Haakwormen


 
Ziektebeeld Er zijn 1150 soorten haakwormen met veel verschillende kleuren. Het zijn grote ronde wormen van variërend tussen de 1 en 2 cm. Deze wormen hebben een langwerpig lichaam en een slurfje met doornachtige stekels, die iets weg hebben van haken. Met deze haken verwonden ze de darmwand van de vis, waarna ze het voedsel met hun hele lichaam opnemen. Ze hebben geen mond, darmen of anus.
Levenscyclus De eitjes kunnen alleen uitkomen door te leven van en op een tussengastheer. Deze tussengastheer wordt verlaten als de haakworm geslachtsrijp is. Allerlei waterinsecten en Gammaruskreeftjes zijn voorbeelden van veel voorkomende tussengastheren. Eenmaal volwassen zoekt de parasiet zijn uiteindelijke gastheer op, de vis. Deze bereikt hij door opgegeten te worden met de tussengastheer, of binnen te dringen door de huid heen en zich een weg naar de darmen te banen. Hier leeft hij verder en plant zich voort. De eitjes komen uit met de ontlasting en komen weer in het (aquarium)water terecht waarna de cyclus opnieuw begint.
Ziekteverschijnselen Haakwormen zijn darmparasieten die een ontsteking van de darm veroorzaken. De zichtbare symptomen zijn vaak snel te zien door de witte slijmerige ontlasting. Verder kan de vis sterk vermageren of een licht opgezette buik krijgen. Schuren met de anus over het zand of tegen ornamenten kan ook en teken zijn, net als een opgezette anus.
Oorzaak Bij bijna alle wildvangvissen is deze parasiet aanwezig. De oorzaak is het voedsel (de tussengastheren).
Behandeling
  • Cerpofor Dactycid
  • HS Camasell
  • Yomesan : 1 g / 125 gr voedsel 
  • Droncit : 1 tablet in 100 gr voedsel
 

Lintwormen

Ziektebeeld Lintwormen zijn vaak wit of geel van kleur. Het lichaam begint met de kop; ook wel scolex genoemd. De rest van het lichaam bestaat uit verschillende proglottiden (deeltjes van de worm); deze kunnen kort en breed of smal en lang van vorm zijn. Al deze proglottiden vormen een worm van soms wel 10 tot 30 meter lang. Vlak na de kop bevindt zich een gedeelte van de worm waar de eierstokken en het mannelijke geslachtsorgaan in zit.
Levenscyclus De lintworm heeft zowel het mannelijke als het vrouwelijke geslacht. Hierdoor kan hij zichzelf voortplanten. Dit gedeelte bevindt zich vlak achter de kop van de worm. Als de worm eenmaal volwassen is vindt de bevruchting plaats. Nadat de eitjes zijn bevrucht, breekt de worm af. Het afgebroken gedeelte bevint zich in de ontlasting van de vis. Vervolgens wordt dit opgegeten door een watervlo of ander klein organisme. Hierin kan het eitje zich ontwikkelen. Deze gastheer wordt opgegeten door de vis waarna de cyclus opnieuw begint.
Ziekteverschijnselen Vaak witte ontlasting en/of een rood geïrriteerde anus. De vis valt af terwijl deze zelfde of meer hoeveelheden voer eet. Dit kan veranderen als er inwendige ontstekingen ontstaan. De vis vermagert dan en kan bloedarmoede krijgen. Vaak zie je ook oogontsteking (uitpuilende ogen) als gevolg van lintwormen.
Oorzaak Allerlei soorten levend voedsel. Zoals watervlooien, rode en witte muggenlarven en tubifex
Behandeling De meeste soorten kan je goed weg krijgen met wormer Plus, sera tremazol. Maar voorkomen is beter dan genezen. Vooral met lintwormen, ze zijn namelijk lastig te behandelen.
 
 

Kieuwwormen


 

Ziektebeeld Deze monogene trematode heeft veel weg van de huidworm. Toch is dit niet hetzelfde dier zoals er vaak wordt gezegd. Het verschil kan je zien in de 4 zwarte puntogen en het uiteinde van de worm. De kieuwworm heeft 4 stompe uiteinden in plaats van twee. Verder is hij doorzichtig en is hij ongeveer 1 mm lang.
Levenscyclus Deze worm kan zichzelf bevruchten en legt 20 eitjes per uur. Deze eitjes laat hij los in het water, afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 4 tot 30 dagen uit. Eitjes kunnen in koud water 5 tot 7 maand overleven. Als het eitje is uitgekomen gaat de larve meteen op zoek naar een gastheer. Larven zijn voorzien van trilhaartjes, als hij eenmaal een gastheer heeft gevonden zullen de trilhaartjes eraf vallen. Na ongeveer 10 dagen is de larve een volwassen parasiet en kan hij zelf eieren leggen. Een volwassen kieuwworm overlijdt na 15 tot 30 dagen.
Ziekteverschijnselen De vis schuurt met de kieuwen langs het substraat of andere ornamenten. De besmette kieuw wordt vaak dicht gehouden, vissen ademen sneller, vermageren en de huid rondom de kieuw kan verkleuren.
Oorzaak Besmette planten, hout, stenen, water of vissen.
Behandeling EsHa2000, Gyrodex, Triclam , sera tremazol en andere middelen tegen wormen. Vaker behandelen wordt aangeraden omdat het niet altijd meteen alle eitjes dood.
 

Zuigwormen


 


Ziektebeeld Vele soorten vallen onder deze zuigwormen. Parasieten die bijvoorbeeld black stripe ziekte veroorzaken vallen onder de digene trematoden. Digene trematoden zijn zuigwormen die niet kunnen overleven zonder tussen gastheren. De larven zoals we ze op de vis zien zijn ongeveer 8 tot 10 mm lang. Ze zijn of doorzichtig of zwart van kleur en hebben een kop in de vorm van een zuignap.
Levenscyclus Deze parasieten hebben meerdere gastheren nodig om te overleven. De eitjes beginnen in het water, hierna gaan de pas uitgekomen larven naar hun eerste gastheer. Dit zijn vaak kleine kreeftjes, slakken of andere wormen. In hun tweede en tevens laatste levensstadium zitten ze op de vis, vaak wildvangvissen. In dit stadium zijn het nog larven die volwassen worden en uiteindelijk zullen sterven. Op de vis vinden we ze vaak in de darmen of in het bloed. Ook zijn er soorten die in de ogen voorkomen of vlak onder de huid.
Ziekteverschijnselen Afhankelijk van de specifieke soort. Gaat altijd gepaard met lusteloosheid.
Oorzaak Komt mee met besmet levend voer, of wildvang vissen.
Behandeling EsHa2000, HS gyrocell, Gyrodex, Triclam, binox
 

Huidwormen 
Ziektebeeld Deze worm wordt ongeveer 0.5 mm groot. Bij zijn kop heeft hij H-vormige haken waarmee hij zich vasthaakt aan de vis. Deze haken bevatten nogmaals 16 kleine weerhaakjes. De achterkant lijkt veel op die van de kieuwworm; de huidworm heeft twee stompe uiteinden in plaats van vier. Verder valt het onderscheid te zien aan de missende oogpunten bij de huidworm, deze zijn niet ontwikkeld.
Levenscyclus Deze worm is levendbarend en hermafrodiet. Hij bevrucht zichzelf waarna de larve 20 minuten moet groeien. Onder de microscoop kan je vier generaties wormen zien, die om de 20 minuten geboren worden. Na de geboorte heeft de larve 48 uur om naar een gastheer te zwemmen voordat hij sterft.
Ziekteverschijnselen Deze worm is de veroorzaker van verschillende soorten huidtroebeling; zoals costia en trichodina. Vis krijgt last van irritatie en gaat veel slijm aanmaken, hierdoor verschijnt er een dikke grijs/blauwachtige laag.
Oorzaak Slechte waterkwaliteit, overbezetting aan vis of temperatuurschommelingen. Deze parasiet komt veelvuldig in vijvers voor en lijkt hiermee van een lagere temperatuur te houden. Echter komt hij ook in tropisch water aquaria voor.
Behandeling
  • Esha2000
  • Binox
  • Natriumchloride (keukenzout) 20 gram/liter voor 10 à 45 min of 5 gram/liter voor 5 dagen
  • Gyrodex
  • Sera tremazol
 

Draadwormen
Ziektebeeld Deze wormen leven vaak in het darmstelsel van de vis. Hij voedt zich met half verteerde stoffen die in de darmen voorkomen. De doorsnede is rond en deze wormen bezitten als een van de weinige wormsoorten over een compleet darmenstelsel. Meestal wordt de draadworm zo rond de 3cm lang en wit of rood van kleur.
Levenscyclus Om zich voort te kunnen planten hebben nematoden zowel een mannelijke als een vrouwelijke worm nodig. Het vrouwtje legt dan een onbekend aantal bruine kurkachtige eitjes. Deze eitjes komen na gemiddeld 4 tot 10 dagen uit waarna de larven zich in de lever zullen vestigen. Na 10 tot 15 dagen verplaatsen ze zich naar de darmen van de vis, waar ze tot volwassen wormen zullen groeien om zich voort te planten.
Ziekteverschijnselen De vis wordt lusteloos en heeft minder eetlust. Ze zullen sterk vermageren naar verloop van tijd door het aantal wormen die zich ontwikkelen. De ontlasting is slijmerig en wit van kleur. Soms zie je een draadvormige kluit uit de anus van de vis hangen. Dit is een overschot aan wormen die geen ruimte meer hebben in de darmen en naar buiten worden geperst. Dit gebeurt ook als de vis is overleden.
Oorzaak Komt vaak mee met levend voer of wildvangvissen.
Behandeling Dactycid en Tremazol hebben de beste resultaten
 

Visbloedzuigers 
Ziektebeeld Een lange kokervormige bloedzuiger. Olijf groen tot groen of beige kleurig. In de breedte heeft hij heldere onderbroken strepen. De zuignap aan de voorkant (de kop) is de helft zo klein als de zuignap aan de achterkant. Deze bloedzuiger is het meest voorkomend in aquaria en wordt daarom ook wel visbloedzuiger genoemd. De maximale lengte is 100mm en de breedte 1-3mm.
Levenscyclus Per keer wordt er een eierkokon afgezet van 1.5mm op het substraat of op de planten. Deze bevat 1 ei, en komt na 2 tot 6 weken uit.
Ziekteverschijnselen De vis wordt lusteloos en vervaagd van kleur. Heeft kleine wondjes die irritatie kunnen veroorzaken. De vis kan hierdoor gaan schuren of springen. Er kunnen na verloop van tijd infecties door ontstaan. Mocht deze bloedzuiger in grote getallen voorkomen kan dit de dood tot gevolg hebben.
Oorzaak Eieren maar ook de oudere dieren kunnen worden geïntroduceerd via planten, hout, stenen en substraat in het aquarium.
Behandeling Manueel verwijderen ;)