Voor het geval dat u het nog niet weet, een veel gehoord advies in de aquariumhobby is dat u 1 cm vissen voor elke 2 ( of meer) liter water zou kunnen houden. Laat me u overtuigen waarom U deze cm/liter - regel beter links laat liggen. Neem een Neon Tetra en een goudvis van 3 cm .
In termen van geproduceerd afval en lichaamsmassa zijn 20 Neon’s gelijk aan 1 goudvis.
Bekijken we ook even een van lengte even grote zoenvis . Deze zoenvis is nog maar een baby terwijl de Neon al volwassen is.
Daar de zoenvis een veel hoger metabolisme heeft , zal deze meer eten en zal daarom ook meer afval produceren. De zoenvis heeft ook veel meer lichaamsmassa dan een Neon. De Cm/liter regel gaat daarom alleen op voor kleine vissen bij hun volwassen grootte, zoals Neons, Cherry Barbelen, kardinaal Tetra’s, Zebra Danio’s, Gebruik deze regel niet voor vissen die groter zijn dan een Neon. Zelfs niet voor Platjes of zwaarddragers. Maar uiteraard blijven we dan zitten met de o zo vaak gestelde vraag:
”hoeveel vissen kunnen er dan wel in mijn bak?”. Het belangrijkste is dat u regelmatige waterverversingen doet
en de aangewezen biologische filter voor de grootte van uw bak heeft.
Op voorwaarde dat u het aangewezen onderhoud doet en ook de correcte maat van filter heeft,
zal u waarschijnlijk weinig of geen problemen met de waterkwaliteit krijgen,
ongeacht hoeveel vissen u in uw bak inzet. De belangrijke aspecten zijn echter ook agressie en zwemruimte.
Zet geen snelzwemmende scholenvissen in een aquarium kleiner dan 200 liter.
Vele liefhebbers veronderstellen dat ze vissen op mysterieuze wijze verliezen
omdat hun bak overbevolkt is In werkelijkheid geven zij de vissen niet de correcte zwemruimte.
In een kleine bak zullen “vin – knabbelaars ’ zeer territoriaal worden
wat tot spanning bij de andere vissen kan leiden.
Dit is wat dan in het geheimzinnige vissenverlies resulteert.
En het is dus zeker niet alleen het gevolg van de waterkwaliteit.
O.K., maar hoeveel vissen dan?
Eigenlijk is er geen grens.
Zolang u de vissen in een aangewezen grootte van aquarium zet, zult u lang tevreden zijn met de hoeveelheid vissen alvorens u de biologische grenzen van uw aquarium hebt bereikt.
Ik heb 40 literaquariums met 30 vissen en 200 literaquariums met 100 vissen goed zien draaien. Mijn idee van het toevoegen van vissen en het vinden van het juiste evenwicht is “Enkelen tegelijkertijd” en “zeer langzaam”. Door vissen langzaam toe te voegen kunt U het effect van die “één vis meer” in uw aquarium beter waarnemen. Als vissen agressie vertonen heeft U de grens bereikt. U zult zo ook om het even welke problemen zien en optreden als dit het gevolg is van de nieuwe bewoners.

Het belangrijkste is een regelmatig en correct onderhoud en vooral ook de juiste vissen samen zetten.Let enkel op uw bak. Wanneer deze overvol begint te lijken, voeg dan geen vissen meer toe. Er is werkelijk geen "vuistregel" voor het toevoegen van vissen. Dit hangt volledig van de combinatie van vissen af die u kiest.

Veel succes!