Inleiding.

Het inrichten van een aquarium is soms een moeilijke zaak.
Meestal is het gewoon een kwestie van geduld hebben en rond kijken.
De grootste fout die gemaakt wordt is dat men een aquarium in een dag volledig wil inrichten.
Dit terwijl je er minimaal een maand mee zoet moet zijn. Hoe dat in het werk gaat lees je hierna.

Je hebt nog geen keuze voor het aquarium gemaakt. Het kan een groot aquarium zijn , het kan een klein aquarium zijn.
In alle gevallen heb je eerst een plan nodig.

Welke punten worden in zo'n plan op een rij gezet:

  • Op welke plaats staat jouw aquarium?
  • Hoe groot is jouw aquarium?
  • Hoeveel vis past er in jouw aquarium?
  • Welke vissen wil jij hebben?
  • Welke planten passen er in jouw aquarium ?
  • Help het wordt te duur

{pullquote}Zorg er voor dat je vissen een beetje goed verdeeld zijn over de verschillende waterlagen.{/pullquote}

De plaats van het aquarium.

De mooiste plaats is een plaats waarbij geen zon inval rechtstreeks van buiten komt.
Met de lampen in het tropisch zoetwater aquarium kun je dan de belichting goed sturen.
Een iets donkere plaats heeft tevens als voordeel dat het aquarium extra mooi uitkomt doordat het de hoek oplicht.
Overigens kun je eigenlijk altijd stellen dat een aquarium de ruimte opvrolijkt.
Probeer het aquarium wel in een beetje rustige hoek op te stellen.
Als het er het ene moment rustig is en dan ineens weer druk dan kan dit stress (= spanning = ziekte) oproepen bij de vissen.

Let er ook op dat een aquarium zwaar kan zijn.
Elke liter water is 1 kilo en elke liter zand is bijna 2 kilo .
Het aquarium zelf heeft gewicht en het meubel eronder ook.
Let er dus op dat de ondergrond dit gewicht (per meter aquarium al gauw een twee- tot vierhonderd kilo) wel moet kunnen dragen. Bij een betonnen vloer gaat dit meestal wel (althans tegen een muur met daaronder een fundering)
bij een houten vloer kunnen rotsvast geplaatste stutten slim zijn.

De grootte van het aquarium.

Hoe groter het aquarium hoe makkelijker het onderhoud.
Dit komt omdat eventuele problemen in de ene hoek opgevangen kunnen worden door het gehele biologische leven van het aquarium. In alle gevallen (dus ook voor een goudvissenkom) geldt dat de minimum maat van het aquarium ongeveer 60x30x30 ( 45 liter netto) is. Wat mij betreft probeer je altijd minimaal een 80x40x40 cm aquarium ( 100 liter netto) neer te zetten.
De laatste lijkt veelal niet eens veel groter maar is wel makkelijker te onderhouden.

De hoeveelheid vissen in het aquarium.

Hoeveel vissen je in een aquarium kunt doen is niet altijd even makkelijk te zeggen. Veelal hoor je als richtlijn 1 cm vis per netto liter water. In een aquarium van 60x30x30 zit bruto 54 liter water hier gaat gemiddeld 20% af voor bodem, stenen en de bovenste lege rand. Effectief kom je dan op ongeveer 45 liter water. Derhalve kun je hier ongeveer 45 cm vis in doen. Hou er wel rekening mee dat je dan over soorten als zalmpjes praat. Hogere vissen zoals goerami's kun je bijvoorbeeld dubbel tellen met vissen die rommel opruimen durf je wellicht iets te smokkelen. Kortweg 6 zalmpjes van 5 cm en 6 goeramis van 5 cm hebben samen (5x6)+(2x5x6)= 90 liter water nodig. Mocht je aquarium na een tijdje te hebben gestaan steeds makkelijk uit evenwicht gaan (bijvoorbeeld veel algen) tel dan eens of de bezetting niet aan de hoge kant is.

Naast de lengte van de bak is er ook nog de diepte (let op: dit is niet de hoogte). Hoe dieper de bak naar achteren steekt hoe makkelijker je de planten mooi oplopend kunt neerzetten. Daarnaast geeft een diepere bak een mooiere dieptewerking en ook dat staat weer mooier. Bij meer dan 70 cm diepte krijg je de vraag hoe kom ik achterin. Er zijn dus grenzen.

De hoogte van de bak heeft met name invloed op de verlichting . Als maximale hoogte kun je ongeveer 70 cm nemen. Omgekeerd heb je ook een minimum hoogte. Een grote maanvis heeft duidelijk meer hoogte nodig dan het lage zalmpje. Ook voor de kweek kan de hoogte of juist de laagte, van de bak van belang zijn.

Welke vissen kunnen in het aquarium

Bij de keuze van de vissen dien je rekening te houden met meerdere zaken.

Hoe lang is het aquarium: 

De lengte van het aquarium gedeeld door zeven geeft de maximale maat van de vissen aan.
In een aquarium van 60 cm mogen de (volwassen!!) vissen dus niet groter dan 8 cm worden.
Let dus goed op hoe groot je vis gaat worden.
Daarnaast dien je op te letten dat sommige vissen, bijvoorbeeld zebrabarbelen, veel zwemmen en derhalve meer ruimte nodig hebben dan deze richtlijn. Voor deze visjes heb je al snel een aquarium van 80 cm lang nodig. Wie deze regels niet volgt zal zeggen "het gaat toch prima?". Klopt, maar kijk er maar eens naar hoe de vissen zich gedragen als het aquarium aan de eisen voldoet. Meestal gedragen ze zich in het goede aquarium duidelijk anders en meestal leuker.

Wat zijn de eisen die de vissen aan hun omgeving stellen: 

Een visje uit Zuid Amerika is in zijn oorsprongsgebied gewend aan zacht zuur water. Een visje uit het Malawi meer is heel ander water gewend. Sommige vissen zwemmen het liefst in grote scholen, andere zwemmen liever in een paartje. Er zijn vissen die de vinnen van andere vissen vreten en er zijn vissen die jouw prachtige planten als eten of speelterrein zien. Stem de keuze van jouw vissen dus af op hun omgevingseisen. 

Lees veel boeken en kies jouw favoriete vissen. Als die dezelfde watersamenstelling vereisen en bij elkaar passen en je aquarium is groot genoeg, dan kun je je aquarium inrichting naar hun wensen. Je kiest dan meestal automatisch voor een zogenaamd gezelschapsaquarium. De vissen passen bij elkaar maar zullen elkaar in het echt nooit tegenkomen. Richt je je ook nog op een bepaald gebied dan spreek je van een biotoop aquarium. In dat laatste geval ben je dus aan strengere regels gebonden (bijvoorbeeld ook nog aan de planten en de stenen of het hout). 

Waar zwemt de vis:

Sommige vissen zwemmen bovenin het aquarium (bijvoorbeeld potloodvisjes) andere zwemmen onderin op de bodem (bijvoorbeeld de meeste Corydoras, Weer andere zwemmen in de middelste lagen of juist weer overal. Zorg er voor dat je vissen een beetje goed verdeeld zijn over de verschillende waterlagen.

Welke planten.

De Keuze van de planten is afhankelijk van de bak die je wilt maken. Stelregel is in ieder geval dat je nooit meer dan 1 soort per 10 cm bak gebruikt. Bij een bak van 60 cm horen dus maximaal 6 soorten planten. Hoe je die planten in het aquarium zet lees je onder deze link. 

Het wordt te duur.

Je hebt je keuzes gemaakt maar het is te duur. Wat nu. Eigenlijk kun je hier geen antwoord op geven. Kijk of je op verantwoorde wijze een kleiner aquarium kunt neerzetten of denk eens na over een koud water bak. Ook zo'n bak kan prachtig zijn. Ander alternatief is waarschijnlijk om eens goed rond te neuzen. Vaak kun je via internet (http://www.tweedehands.nl/) of kennissen een tweedehands bak overnemen voor weinig geld. Juist de tijd van uitkiezen van wat je wilt kun je hiervoor goed gebruiken. Een bak kies je voor een lange periode. Bij een foute keuze zul je weinig plezier beleven aan een hobby die prachtig kan zijn.